Vår fysioterapeut ger dig tips på vanliga besvär - och en presentation om hennes brinnande intresse för kroppen och hjärnan.
Huvudvärk
Se till att du har ca en armlängds avstånd från skärmen och övre delen av skärmen i ögonhöjd för bra position för nacke. Vila armarna på armstöd med 90 gr i armbågen nära kroppen. Ta gärna kort paus en till två gånger per timme där du både kan blunda en liten stund för att vila dina muskler runt ögonen, samt röra på kroppen. Du kan t ex rulla dina axlar för ökad cirkulation i dina muskler, för att öka energidepåerna i hjärnan och bli piggare.
Koncentrationssvårigheter
Koncentrationssvårigheter – beror det på stress, felaktigt inställd utrustning, eller tristess? För att behålla fokus behövs motivation för att prestera, bra arbetsställning och både aktiv och passiv återhämtning. Viktigt att du har kunskap om hur du kan sitta och stå på bästa sätt med rätt arbetsställning, bra utrustning, och möjlighet till variation för både kroppen och hjärnan.
Tips för nacke och axlar
Tips för nacke och axlar – Var så avslappnad du kan i dina axlar när du arbetar och ha stöd för dina underarmar med ca 90 gr
i armbågarna nära kroppen. Se till att du har ca en armlängds avstånd från skärmen med övre delen av skärmen i ögonhöjd för bra position på nacke. Ta gärna kort paus en till två gånger per timme för rörelse och andningspaus. Rulla gärna dina axlar för ökad cirkulation i musklerna, för att öka energidepåerna i hjärnan och bli piggare.
Trötthet
Trötthet – ta täta pauser för att röra på kroppen! Rörelse ökar cirkulationen i musklerna och höjer energidepåerna i hjärnan så du blir piggare. Se också till att ta djupa andetag då och då för att få in mycket syre till kroppen och hjärnan. Fundera på om du har bra anpassad utrustning och kan variera dina arbetsställningar?
Ryggbesvär
Ryggbesvär - Se till att du har en bra arbetsstol/ståstöd/balansutrustning som främjar en god hållning. Ryggen behöver både cirkulation och bra stöd under arbetsdagen för att må bra!
Tips för ben och fötter
Tips för ben och fötter - Rör på dig under dagen och sträck/böj i dina ben och fötter för att främja cirkulation. Har du ställt in rätt sitt-djup på din sits så att lår och höft får bra stöd? Använder du ståmatta för mer avlastat stående? Att använda ett benstöd kan också främja cirkulation och minska svullnad i ben och fötter.
Tips för arm och hand
Tips för arm och hand - Se till att komma nära arbetsbordet och vila dina underarmar på ett armstöd med ca 90 gr i armbåge
nära kroppen. Samma höjd på armbåge som på hand. Ett centrerat styrdon (som tex moustrapper) eller vertikalmus som placeras rakt nedanför axeln eller innanför dina armar på bordet kan minska spänningar i axlar, armbågar och händer. Böj och sträck i dina fingrar ofta och rulla gärna axlarna flera gånger per dag för ökad cirkulation.
Marie Dygd Nordberg - Fysioterapeut, föreläsare & ergonom
Marie Dygd Norberg är ergonomen som under flera år arbetat med mental- och fysisk träning i arbetslivet, inom idrotten och för privatpersoner. Det har varit allt ifrån coaching och stresshantering till utbildningar inom ergonomi, teamutveckling och hälsofrämjande arbetsmiljö.
Marie är i botten utbildad fysioterapeut och personlig tränare med en magister i arbetsliv och hälsa. Läser just nu till mental tränare, därav sitt stora intresse för hjärnan.
Tillsammans med USELY arbetar marie med föreläsningar, utbildningar och ergonomironder.
Mentalt smart och fyiskt hållbart - Ergonomi för kroppen och hjärnan.